Професійне свято бджолярів України відзначається щороку 19 серпня. Значення продукції бджільництва важко переоцінити.
Бджоли дають людям мед, віск, прополіс, пилок, маточне молочко, перероблений квітковий пилок, відіграють важливу роль у запиленні сільськогосподарських культур.
В організмі бджоли проходять складні фізіологічні процеси виробництва і переробки продуктів бджільництва. Полосаті трудівниці знешкоджують та очищають від нуклідів та інших забруднювачів продукти своєї життєдіяльності – у результаті ми маємо екологічно чистий продукт.
На початок 2009 р. на Чернігівщині нараховувалося 63,1 тис. бджолиних сімей (рік тому – 66,9).
Бджільництвом, в основному, займаються господарства населення. У них зосереджено 95% пасік.
За статистичними даними у 2008р. в області було вироблено 1261 т меду, що майже на третину більше 2007р. Основними його виробниками є ті ж таки господарства населення (98% загального обсягу).
Мед – цінний висококалорійний продукт, який має дієтичні та лікувальні властивості. Виробництво меду на одну особу в Чернігівській області становить 1,1кг (2007р. – 0,8кг).
АВТОР: HTTP://VAL.UA